Miljö och avfall

Sopsortering

Det är Nårab som sköter renhållningen i Klippans kommun och i Brf Munken har vi valt att två lägenheter har gemensamma kärl. Ansvarsfördelningen regleras mellan bostadsrättshavarna.

Sopkärl 1 – Plast, pappersförpackningar/kartonger, metall och ofärgat glas.
Sopkärl 2 – Matavfall, restavfall, tidningar och färgat glas.

För matavfall används biopåsar som är gjord av förnybar råvara (majsstärkelse) och är väldigt hållbar och tål att användas i flera dagar innan den slängs. Tänk därför på miljön – Fyll påsen innan den slängs. Vanliga plastpåsar får ABSOLUT INTE användas till matavfall då de förstör återvinningsprocessen. Om matavfallet innehåller plast töms inte ditt sopkärl.

När du behöver nya påsar …
Knyt en biopåse i handtaget på kärl 2! Då lämnar sopbilen nya påsar vid nästa tömning. Du kan även hämta biopåsar på Återvinningscentralen.

Sopkärlen får inte var överfulla. Locket ska gå att stänga.

Tänk på att vid tömningsdagen ska soptunnan vara utställd senast kl. 06.00 med handtaget ut mot gatan.

Deponirum

En halvtrappa upp i Ordensgatan 18 har vi inrättat ett deponirum där du kan slänga batteri och glödlampor.

I deponirummet finns även:

  • Blanketter och nyckel till lås när du ska låna områdets släp.
  • ”Avloppshink” med lathund för stopp i toalett, diskhon och avlopp. I hinken finns vaskrensare, avloppspump och rensband.
  • Högtryckstvätt för utlåning
  • Olja till föreningens plank som vi uppskattar om du stryker själv.

Miljötratten

Miljötratten är ett hjälpmedel för att hushåll på ett enkelt sätt ska kunna källsortera använd matolja. Miljötratten skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Korken till flaskan fästs inuti trattlocket, för att sedan återanvändas när flaskan är full. Överbliven matolja hälls i Miljötratten och flaskan, som återförsluts med trattlocket; flaskan kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja.

Full flaska sätter du ner i deponirummet så ombesörjer vi att den kommer till kommunens återvinningscentral.